Bilinenlere göre Persler keşfedene kadar kaysı Çinliler tarafından üretiliyordu. Kayısının yayılmaya başladığı zaman Akdeniz milletlerinin onunla tanıştığı döneme dayanır. Bir diğer düşünceye göre de kaysının M.Ö. 3000 yıllarında Hindistan’da yetiştirildiği belirtiliyor. Bu tartışmaların ötesinde değişmeyen şey kaysının faydaları. Kaysının kuru olanı yaş olanı kadar rağbet çekiyor. Kaysı üretiminde Türkiye, İtalya, Rusya, İspanya, Yunanistan, Amerika ve Fransa önde gelen ülkeleri oluşturuyor.
Dış kabuğundaki ince tüyler ağızda yumuşak bir tat bırakıyor ve soyulmadan yeme imkanı sağlıyor. Ayrıca kayısı bir çok faydası ile dünyadaki en sağlıklı meyveler arasında… 100 gramında vücudun ihtiyacı olan C vitamininin %12 sini, A vitamininin %12 sini, potasyumun %6’sını karşılıyor ve bunların hepsi 50 kalorinin altında…
1. A Vitamini İçin İyi Bir Kaynak
Kayısı retinol diye bilinen A vitamini deposudur. Kayısı diğer meyveler arasında yağı çözme ve görmeyi artıran bir yapıya sahiptir. Ayrıca bağışıklık sistemini canlı tutar ve derinizde oluşabilecek kırışıklıkları önler. Kayısıda bulunan Retinol ve Beta Carotene ciddi göz hastalılarına yakalanma ve görme kaybına neden olan majüler dejenerasyon oluşma şansını azaltır.
2. Lif Açısından Zengin
Kuru ya da yaş kaysı, ikisi de diyet lif açısından zengin bir kaynak… Kayısı vücutta çabuk hazmedilir ve önemli besin kaynakları vücut tarafından kolayca absorbe edilir. Yağ asidini çabuk çözmesinden ötürü sindirimi de hızlandırır. Ayrıca kayısı düzenli olarak bağırsakları temizleyerek gastrointestinal endişelerden sizi korur.
3. Kalp İçin Yararlı
İçerisinde büyük oranda bulunan lif sayesinde vücudunuzda bulunan kötü kolesterolü azaltır. Aynı zamanda iyi kolesterolü arttırır. Artı olarak kaysı potasyum içeriği ile kalp kaslarını düzenli tutarak sistemimizdeki elektrolit seviyelerini dengeler. Tüm yapmanız gereken günde bir iki yaş kayısı ya da bir avuç kuru kayısı yemek…
4. Antioksidanların Hazine Sandığı
Antioksidan için olgun kayısı bir doğal kaynak. Günlük tüketildiğinde, kayısı vücudun topladığı toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ayrıca antioksidan hücrelere zarar veren serbest radikalleri de öldürür.
5. Kan İçin Faydalı
Kayısı non-heme demir içeren tek meyvedir. Bu tip demirin vücut tarafından absorbe edilmesi zaman alır ve uzun süre de sistemde kalır, bu durum anemi hastalığına yakalanmanızı önler. Non-heme demirin daha iyi emilmesini sağlamak için onunla birlikte bazı C vitaminlerin alınması önerilir.
6. Kayısı Diyet Dostudur
Kayısı, diyet lifi sayesinde metabolizmayı artırmak için sindirim sistemi geliştirir. Diyette olduğunuz zamanlarda acıktığınız zaman bir kaç kayısı yemeniz sık sık önerilir. O sizi doyurur ama gereğinden fazla kalori almanızı engeller. Bununla birlikte, kuru kaysısı yedikten sonra ağız sağlığınıza dikkat edin. Çünkü, kuru kayısı fazla şeker içerir.
7. Kayısı Kemiklerinizi Güçlendirir
Kalsiyum kemiklerin oluşumu ve gelişimi için çok gereklidir ve kayısı kalsiyum açısından zengindir. İlginç olan şu ki vücutta yeterli miktarda potasyum bulunmayınca kalsiyum düzenli bir şekilde absorbe edilmez ve kullanılmaz. Neyse ki kayısı ikisini de içeriyor.
Elbette kuru kayısıyı güneş ışığına maruz bırakmadan uzun süre muhafaza etmek kolay, ama yaş kayısıyı kısa sürede tüketmeniz gerekiyor. Aksi takdirde buruşur ve besin değerlerini yitirmeye başlar.